Logeren bij Amigo

Logeerzorg

Stichting Amigo biedt weekend- en vakantieopvang op onze locaties in Drachten en Norg. Het verblijf biedt ontlasting voor het gezin en de jeugdige. We werken samen aan persoonlijke leerdoelen in vaste groepen. Dit gebeurt in een professionele setting waarin de jeugdige centraal staat.

De zorg

We willen jeugdigen professioneel begeleiden en tegelijkertijd zoveel mogelijk thuis laten voelen. Dat doen we door betrokken en veilige groepen te creëren in een omgeving waarin de jeugdige centraal staat. We passen de zorg en begeleiding altijd aan op wat de jeugdige nodig heeft.

Spelenderwijs en door middel van groepsactiviteiten werken we aan persoonlijke doelen zoals sociale vaardigheden, zelfstandigheid, emotieregulatie en zelfvertrouwen. Deze doelen worden van tevoren vastgelegd in een zorgplan en regelmatig met de gedragswetenschapper besproken. Indien nodig, ondersteunen we de jeugdigen in een extern behandeltraject. We werken daarbij nauw samen met de jeugdige en zijn of haar omgeving.

Voortgang jeugdige

Voorafgaand aan het weekend is er voor ouders de mogelijkheid om bijzonderheden van de afgelopen week met de jeugdzorgwerker te bespreken. Jeugdzorgwerkers kunnen hier vervolgens rekening mee houden of erover spreken met de jeugdige tijdens het verblijf. We vinden het belangrijk om samen goed af te stemmen, de beste zorg te bieden en door korte lijnen goed aan te kunnen sluiten bij de jeugdige.

Tijdens het verblijf worden er rapportages geschreven, welke inzichtelijk zijn voor ouders/verzorgers. Indien gewenst is er na afloop van het logeerweekend contact met de ouders om opvallendheden en leerdoelen te bespreken.

Voor wie

Jeugdigen onder de 18 jaar kunnen logeren bij Amigo. Het doel van logeerzorg is het ontlasten van de omgeving en het werken aan persoonlijke leerdoelen.

Binnen Amigo verblijven jeugdigen met verschillende soorten problematiek. Dit kan gaan om gedrags- en ontwikkelingsproblemen zoals ADHD, ASS, hechtingsproblematiek, angststoornissen en trauma.

In sommige gevallen kan een verblijf bij Stichting Amigo minder passend zijn. Denk bijvoorbeeld aan fysiek agressief gedrag, verslavingsproblematiek en ernstige cognitieve beperkingen.

Herkent de jeugdige zich niet in een van bovenstaande omschrijvingen, maar heeft de jeugdige en zijn/haar omgeving wel baat bij logeerzorg? Dan kijken we graag mee naar de opties. We besluiten altijd samen met de verwijzer of logeerzorg passend is voor de jeugdige en zijn/haar gezin.

Wanneer

Jeugdigen kunnen in de even of oneven weekenden en schoolvakanties komen logeren. Is het in een uiterst geval nodig dat een jeugdige vaker komt logeren? Dan kijken we graag mee naar de mogelijkheden.

Tijdens de schoolvakanties blijven de jeugdigen een weekend, plus twee extra nachten. Dit is afhankelijk van de vakantieperiode, maar dat kunnen bijvoorbeeld de maandag en dinsdag na het weekend zijn, of de woensdag en donderdag ervoor. In de zomervakantie verblijven ze van maandag t/m vrijdag.

Vervoer

In de meeste gevallen worden de jeugdigen door de ouder(s)/verzorger(s) gebracht. Is dit niet mogelijk? Dan kijken we met elkaar naar mogelijkheden voor taxivervoer. We werken hierbij met opstapplekken, zodat jeugdigen niet te lang in de taxi hoeven te zitten.

Groepen

We werken met kleine groepen, niet meer dan zes jeugdigen. Hierdoor is er genoeg ruimte voor persoonlijke aandacht. Bij het indelen van de groepen kijken we naar de (emotionele) leeftijd, het karakter en de specifieke uitdagingen waar de jeugdigen mee te maken krijgen. De groepen verblijven op een vaste plek en iedere jeugdige heeft een vaste mentor. Dit betekent dat dezelfde begeleider het gehele weekend aanwezig is en er geen wisseling van begeleiders plaatsvindt. Ook niet bij een volgend verblijf. Hierdoor kennen ze elkaar goed en blijft de begeleiding persoonlijk en vertrouwd.

Programma

Binnen Amigo vinden we structuur heel belangrijk. Het geeft de jeugdigen houvast. Zo werken we met een jaarplanning, verloopt elke verblijfsperiode volgens een vaste programma-indeling en zijn elk weekend dezelfde begeleiders en jeugdigen aanwezig.   

De logeerweekenden beginnen op vrijdagmiddag om 17.30 uur en eindigen op zondagmiddag om 13.00 uur. Valt het geplande logeerweekend in een schoolvakantie? Dan sluiten we de week op de laatste dag om 10.00 uur af, na het ontbijt. De verblijfsperiode wordt verdubbeld, maar het programma is op dezelfde manier opgebouwd.

We sturen het uitgebreide programma vooraf naar de ouder(s)/verzorger(s). Zo weten zij en de jeugdigen precies wie er aanwezig zijn tijdens de verblijfsperiode, wat er gegeten wordt en welke activiteiten er op de planning staan. 

Bij aankomst krijgen de jeugdigen de tijd om aan de overgang van thuis naar Amigo te wennen. Eerst zoeken we samen een plek voor de meegebrachte spullen, waarna de jeugdigen een moment van vrije tijd hebben. Deze vult de jeugdige samen met een van onze begeleiders in. Vervolgens schuiven we aan bij het avondeten, waarna er nog tijd is voor ontspanning. Een spel, potje voetbal, wandeling of een film horen daar natuurlijk bij!  

De zaterdag begint met een gezamenlijk ontbijt. Daarna is het tijd om te spelen, wandelen, fietsen, skelteren, bakken of knutselen. Of wat dacht je van een sportieve dag in de gymzaal in Drachten? Eén keer in de maand organiseren we een groepsuitje. Van zwemmen en lasergamen tot aan midgetgolven en trampolinespringen: het komt allemaal voorbij. Naast alle actie is er ook ruimte voor rustmomentjes. ‘s Avonds eten we weer gezamenlijk en maken we ons klaar voor een avondprogramma. We zorgen er altijd voor dat het zoveel mogelijk als thuis voelt.

Op zondagochtend maken we met z’n allen een luxe ontbijt. Hierbij komen warme broodjes, croissantjes, eieren, tomaat, komkommer en meer lekkers op tafel. Tussen het ontbijt en de lunch kunnen de jeugdigen (buiten)spelen of doen we nog een kleine activiteit. De spullen worden weer ingepakt en we ruimen het huis met z’n allen op. Vervolgens is het alweer tijd om naar huis te gaan, maar niet voordat we het weekend afsluiten met een lekkere lunch!  

Contact opnemen

Heb je vragen over logeren bij Amigo? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!